Är det ok att retuschera bilder?

Är det ok att retuschera bilder?

Det finns många saker jag är rädd för i livet. En av dem är att bli fotograferad. Jag vet att det är larvigt och att det sitter i mitt eget huvud, men jag kan inte låta bli att tycka att jag alltid ser lite konstigare ut än alla andra.

Det var alltså med något skakiga ben som jag gick uppför trappan till Åsa Fredhs ateljé i Alvesta i måndags. Att lägga ut bilder på mig själv är definitivt inte något jag ser fram emot, även om jag inser att det som egenföretagare blir en del att mitt varumärke.

Det är ju liksom jag som är mig företag. Och jag förstår ju att de flesta uppskattar att få en bild av den de eventuellt ska anlita. Just därför känns det också viktigt att visa upp bilder som jag kan stå för.

Då till frågan i rubriken. Är det ok att retuschera foton jag lägger upp på mig själv? Som de flesta andra brukar jag använda filter när jag lägger upp bilder på Instagram, oavsett vad de föreställer. Men att exempelvis plocka bort rynkor, göra läpparna större eller gropen i hakan mindre, är det ok?

Efter att ha sett resultatet av de foton som Åsa tog så valde jag att be henne ta bort det mesta av argrynkan mellan ögonbrynen. Anledningen är just att jag tycker att de får mig att se så väldigt arg ut. Och arg är ju inte riktigt den känsla jag vill att mitt företag ska förmedla.

Rätt eller fel beslut? Känns ju inte helt ärligt att visa upp en bild som inte fullt ut stämmer med verkligheten. Samtidigt tror jag att de flesta av oss gärna vill se så bra ut som möjligt på bilder som ska visas upp för andra och särskilt personer som vi kanske inte fått möjlighet att träffa i verkligheten.

Så, då vet ni. Lite rynkigare i verkligheten alltså!

 

 

2019-02-13 20:38